My jemy taką sałatkę jako dodatek do kiełbasy na gorąco :) . Asia niespecjalnie lubi oliwki i orzechy włoskie , dla Pawła , ta sałatka to wielka radocha :)
Potrzeba na jedną porcję :
- garść roszponki
- garść sałaty lodowej
-1/2 avokado
- 1 pomidor
- 10 oliwek
- garść orzechów włoskich
-1/4 papryki
- kilka łyżek sosu winaigrette z TEGO przepisu
Wykonanie :
- sałatę lodową podrzeć w palcach
- roszponką przepłukać na sitku
- pomidora opłukać i pokroić jak kto umie
- paprykę pokroić w paseczki,kostkę ,albo krążki
- avokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski
- sałaty i warzywa ułożyć na talerzu
- posypać oliwkami i orzechami
- polać sosem
Uwagi :
- orzechy najlepiej namoczone wcześniej . Po pierwsze nie będą takie gorzkie , po drugie stracą część związków antyodżywczych - fitynianów . Jak to zrobić opisałem przy okazji ciasta TU Etykiety: Śniadanie/Kolacja